Op deze pagina, stellen we onszelf voor. Ragdoll cattery Calaquendi is gevestigd in Wuustwezel, België en is ontstaan in 2000. Wij zijn Mady en Paul Janssens. Ons gezinnetje bestaat verder uit twee kinderen, een zoon Kim en een dochter Els.
Wij hadden het geluk dat onze ouders ook van katten houden. Tijdens onze kinderjaren genoten we dan ook steeds van het gezelschap van katten in ons gezin. Al onze huiskatten waren steeds gesteriliseerd of gecastreerd.
Ergens in 1990 zagen we een bijzonder mooie Ragdoll op televisie. Op het ogenblik dat deze uitzending plaats vond waren er in België nog geen Ragdoll fokkers. Zelfs in Europa waren er nog niet veel Ragdollfokkers. De combinatie van een zachtaardig karakter, mooie blauwe ogen, mooie vachttekeningen en kleuren wekte toen reeds ons verlangen om ooit zo'n Ragdoll in huis te halen. Onze aanvankelijk langzame zoektocht naar meer informatie over deze prachtige raskat begon bij het bezoeken van kattenshows en via informatieve websites op het internet en enkele Ragdoll-mailinglists. Waarna we lid werden van een enkele Ragdoll rasverenigingen.
Gedurende 10 jaar hebben we heel actief TICA shows gepromoot in België. Helaas zien we bij TICA net als in Scandinavië de laatste jaren (en sinds 2017 ook op onafhankelijke traditionele shows) de Ragdoll meer en meer evolueren in de richting van de Perdoll. Een Perdoll is een Ragdoll met mini oren, boos en streng uiterlijk door de te sterk ingedeukte neus waarbij de zachtere look helemaal verdwijnt. Als je de geschiedenis van de Pers bekijkt, zie je op welke korte periode de neus zo extreem kort werd bij de Pers. Dan begrijp je het ook metteen het grote risico dat er verbonden is bij de selectie van de Perdoll look ! Een ideale Ragdoll moet voor ons medium oren en een normale neus behouden.
Een van de gevaren van het selecteren van de Perdoll (Ragdoll met te kleine oren, grote ogen, kortere reeds iets ingedeukte neus welke een Ragdoll een streng/boos uiterlijk geeft als volwassen kat) is dwarfism dwerggroei. Zonder dat men 100 % zekerheid heeft over het feit of de oorzaak al dan niet polygenetisch, autosomaal recessief (2 kopies van de mutaties zijn nodig voordat de afwijking zichtbaar is) of autosomaal dominant (de eigenschap zie je dan al als er maar een kopie van de mutatie aanwezig is) is, lijkt het een beetje kortzichtig om deze vorm van dwerggroei nu al te wijten aan slechts één kat die aan beide kanten van een stamboom terug komt, zelfs al is dat in de 8ste of 9de generatie. Bovendien werkt het afleidend van alle andere gekende problemen in de lijnen en combinaties waar de dwerggroei opduikt.
Ons doel is om gezonde, lieve en mooie Ragdolls te fokken en hierbij ook aandacht te hebben voor de toekomst van de Ragdoll, zodat we een garantie kunnen geven op een gezond kitten, van wiens gezelschap men jarenlang kan genieten. Wij doen hier ook al het mogelijke voor door bij onze Ragdoll poezen en katers rond de leeftijd van 1 jaar een echografie te laten uitvoeren voor PKD en andere nierafwijkingen en te testen op leukemie en aids. Onze Ragdoll fokpoezen en dekkaters laten we ook testen door middel van echografie bij een erkende cardiologe op de erfelijke hartaandoening HCM (hypertrophic cardiomyopathy).
In 2007 ontdekte Dr. Meurs een voor de Ragdolls erg belangrijke mutatie welke HCM kan veroorzaken. De gentest vervangt helaas de echografie niet. Er is een kans dat er ook bij de Ragdoll nog niet ontdekte mutaties voorkomen. Het laten uitvoeren van echografien blijft dus noodzakelijk. Ons advies bij de zoektocht naar een kitten, is dus om steeds te vragen naar inzage in zowel de echografien als de gentesten van de ouders. Komt men af met een excuus, dan stelt u zich best vragen daarbij.
Al onze Ragdolls worden groot gebracht met veel liefde en aandacht zodat zij mogen opgroeien tot heel sociale, lieve Ragdolls.
In 2003 woonden we een lezing bij van Dr. Little Susan, georganiseerd door de toenmalige Ragdoll Club Benelux. In 2004 woonden we de lezingen ivm vroegcastratie, FIP, raising healthy kittens, heup displasie, patella luxatie van Dr. Little Susan bij welke het Ragdoll congress in Ruësselsheim vooraf gingen.De laatste jaren worden er regelmatig lezingen ge-organiseerd door kattengedrags-specialisten. Het lukt ons niet om alle lezingen bij te wonen, maar als er voor ons interessante lezingen bij zitten, proberen we ook aanwezig te zijn, zoals oa :
- de Katten fokkersdag door Marcellina Stolting
- lezingen door Els Peeters zoals oa de Comme Chez Chat dag 19 oktober 2013 "Een roofdier in huis" met workshop over voeding.
- 8 maart 2014 : Felcan kattendag
- 7 maart 2015 : Felcan kattendag
- 12 maart 2016 : Felcan kattendag
- Poescafé : december 2013, december 2014, december 2015 en november 2017
- Vachtverzorgings special juni 2015 : drie daagse lezingen door oa Jet Bijen, Marcellina Stolting en Els Peeters